SrbBiHEU
Projekt
SrbBiHEU
SrbBiHEU

Saopštenje za javnost

U toku pripreme za prve “start-up stanare” u Brčkom i Loznici

U toku pripreme za prve “start-up stanare” u Brčkom i Loznici

Članovi i članice Tima na projektu NESESER (Newly established Start-up Enterprise SERvices) na drugom redovnom sastanku upoznali su članove i članice Savjetodavnog tima o toku implementacijskih aktivnosti predviđenih projektnom aplikacijom.
Projektne menadžerice s obje strane granice (BiH i R Srbija) Indira Muharemović i Ana Milenković saopštile su da je prostor budućeg poslovnog inkubatora osiguran, te da su u toku pripreme tenderske dokumentacije za nabake opremanja poslovnih inkubatora / centara, vrijedne 95.000 konvertiblnih maraka, nakon čega se očekuju prvi “start-up stanari”.
Grad Loznica ranije je osigurao prostor za svoje start-up stanare, dok je Brčko distrikt BiH tek nedavno riješio ovo pitanje zbog administrativnoh procedura prema kojoj je najprije potrebno bilo uz suglasnost Vlade Brčko distrikta dobiti adekvatan prostor u centru grada, a potom ga renovirati kako bi služio svrsi zamišljene namjene. Kancelarija za upravljanje javnom imovinom u ime Razvojno – garantnog fonda Brčko distrikta BiH je izradila projektni zadatak te je u toku pribavljanje ponuda za projektovanje prostora za uspostavljanje poslovnog inkubatora / preduzetničkog centra. Nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije, pristupit će se izradi tenderske dokumentacije za nabavku usluga radova.
U narednom razdoblju Projekti tim će raditi na umrežavanju poslovno-preduzetničkih centara na lokalnom i regionalnom nivou, o čemu će javnost biti obaviještena.
Podsjećamo, projektat NESESER sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), a realizuje Razvojno-garantni fond Brčko distrikta u partnerstvu sa Gradom Loznica i Institutom za razvoj i inovacije IRI iz Beograda.

Tršić: Izgradnja kapaciteta predstavnika državne uprave  iz oblasti preduzetništva

Tršić: Izgradnja kapaciteta predstavnika državne uprave iz oblasti preduzetništva

U Obrazovno-kulturnom centru Vuk Karadžić u Tršiću od 25.09. do 29.09. 2023. godine organizovane su petodnevne radionice „Izgradnja kapaciteta predstavnike vlasti na razvoju startapa, „inkubacije“ preduzeća i poslovnog okruženja“ za učesnike i učesnice iz Grada Loznica i Brčko distrikta BiH u okviru projekta NESESER – „NEwly established Start-up Enterprise SERvices“.

Radionice je pripremila i organizovala konsultanktinja Marija Suzić, koja je ujedno i održala jedno predavanje, dok su pored nje radionice održali stručnjaci iz oblasti preduzetništva – Marijana Grković i Bojan Milenković. Takođe, na radionicama učesnici su imali priliku da slušaju i o uspešnoj priči biznis inkubatora iz Osijeka, kao i da čuju uspešne primere pojedinačnih preduzetničkih priča. Stečeno znanje na radionicama će predstavnici državne uprave i projektni tim upotrebiti prilikom uspostavljanja i razvoja dva poslovna inkubatora – u Brčko distriktu BiH i Gradu Loznica.

Projektna menadžerica Ana Milenković ističe da su radionice imale višestruke pozitivne efekte na učesnike radionica. Prvenstveno učesnici su stekli nova znanja o preduzetništvu, „preinkubaciji” i inkubaciji preduzeća koja će im biti od velike koristi za dalji razvoj preduzetništva u svojim lokalnih zajednicama, sa posebnim fokusom na žensko i omladinsko preduzetništvo. Takođe, od velikog značaja je i umrežavanje učesnika iz ova dva grada i nastavak njihove saradnje u budućnosti.

Prema riječima Miroslava Marića specijaliste za finansijska pitanja na projektu analizirane su različite organizacijske forme za osnivanje poslovnog inkubatora, struktura uposlenih, očekivani prihodi i troškovi kao i potencijalne “idealne’’ djelatnosti stanara. “Posjetili smo zgradu gdje se planira instalirati inkubator u Loznici, a koja je tek sagrađena i djelimično opremljena. Sam završetak radionice nam je možda bio posebno interesantan jer je detaljno obrađena tema marketinga i oglašavanja u preduzetništvu preko društvenih mreža. Prikazani su praktični primjeri što je svima bilo posebno zanimljivo”, rekao je Marić.

Uspešno realizovane radionice su dio projekta NESESER – „NEwly established Start-up Enterprise SERvices“ koji realizuju Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije – IRI, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz program Prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Ugovorno telo ovog projekta je Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Loznica: Prezentovana Studija izvodljivosti i Poslovni plan za uspostavljanje i razvoj Poslovno-preduzetničkog centra i inkubatora u okviru projekta NESESER

Loznica: Prezentovana Studija izvodljivosti i Poslovni plan za uspostavljanje i razvoj Poslovno-preduzetničkog centra i inkubatora u okviru projekta NESESER

U Omladinskom centru Grada Loznica, dana 26.09.2023. godine, prezentovana je Studija izvodljivosti i Poslovni plan za Poslovno-preduzetnički centar i inkubator u Loznici. Studija i Poslovni plan razvijeni su kroz projekat NESESER – „NEwly established Start-up Enterprise SERvices“ koji realizuju Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije – IRI, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz program Prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Ugovorno telo ovog projekta je Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Studiju izvodljivosti i Biznis plan pripremila je i prezentovala kompanija Milestone Solutions iz Sarajeva čiji su predstavnici ukazali na mogućnosti i usluge za stanare budućeg Poslovno-preduzetničkog centra / inkubatora definisanim NESESER aplikacijom.

Direktor Instituta za razvoj i inovacije, Nenad Jevtović, ističe da je kroz Studiju izvodljivosti i Biznis plan postavljen dobar temelj za konkretnu implementaciju projekta – osnivanje i razvoj Poslovno-preduzetničkog centra / inkubatora u Loznici. Istakao je da će projekat uskoro ući i u svoju najlepštu fazu implementacije, a to je pokretanje preduzetničkih firmi od strane žena i mladih. „Infrastruktura koja postoji u Loznici je na zavidnom nivou i na tome čestitam svim Lozničanima. Pored toga ljudski kapaciteti koji postoje su ogromni i ovo je podsticaj za celokupnu gradsku upravu da ih iskoristi na pravi način”, izjavio je Javtović, te naveo da je cilj da se kroz projekat osnuje 20 firmi koji će u centrima imati najbolje moguće uslove za poslovanje.

Bojan Lučić, koordinator Omladinskog centra Loznica istakao je da ga posebno raduje što je veliki broj mladih prisustvovao na prezentaciji Studije izvodljivosti i Biznis palana i da su tokom prezentacije imali priliku da čuju koje sve usluge će im biti dostupne u Poslovno-preduzetničkom centru Loznica.
Među prisutnim gostima na prezentaciji Studije izvodljivosti i Poslovnog plana u Gradu Loznica bili su predstavnici vladinog i nevladinog sektora, društvenog i kulturnog života, te predstavnici prekograničnog tima na projektu NESESER iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.
Podsjećamo, Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH organizovao je prezentaciju Studije izvodljivosti i Poslovnog plana za Brčko 20.9.2023. godine.

Brčko: Prezentovana Studija izvodljivosti i Poslovnog plana za Poslovno-preduzetnički centar i inkubator u okviru projekta NESESER

Brčko: Prezentovana Studija izvodljivosti i Poslovnog plana za Poslovno-preduzetnički centar i inkubator u okviru projekta NESESER

U Omladinskom centru Brčko distrikta BiH dana 20.9.2023. godine predstavljena je Studija izvodljivosti i Poslovnog plana za Poslovno-preduzetnički centar i inkubator u Brčko distriktu BiH. Studija je jedna od dvije prekogranične studije, nastala kroz projekat NESESER „NEwly established Start-up Enterprise SERvices“ koji realizuju Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije – IRI, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz program Prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014.-2020.,dok je ugovorno tijelo Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije

Studiju izvodljivosti pripremila je kompanija Milestone Solutions iz Sarajeva sa svojim strateško-razvojnim timom kroz skup ekspertiza projektnih informacija, demografskih i socio-ekonomskih podataka za Brčko distrikt BiH prema kontekstu razvoja budućeg preduzetničkog centra / inkubatora definisanom NESESER aplikacijom.

Predstavnik kompanije Milestone Solution Ermin Mujkić ističe da je svrha studije da objasni šta poslovno-preduzetnički centri / inkubatori donose lokalnim zajednicama sa detaljnom analizom poslovnog okruženja, tržišta, dugoročne finansijske održivosti i preporuka primjenljivih kroz najbolje prakse.

„Na ovaj način studija će se replicirati i na drugim lokalitetima u Srbiji i BiH što će biti široko promovisano i to sa akcentom na mlade i razvoj ženskog preduzetništva”, izjavio je Mujkić, te naveo je prema statističkim podacima 60 posto nezaposlenih žena, te da su kroz studiju nastojali napraviti strukturu koja bi mogla pomoći ženama i mladima koji imaju preduzetnički spektar za pokretanje vlastitog biznisa.

Među prisutnim gostima na prezentaciji Studije izvodljivosti i Poslovnog plana u Brčko distriktu BiH bili su predstavnicima vladinog i nevladinog sektora, društvenog i kulturnog života, te predstavnici prekogranični tima na projektu NESESER iz Republike Srbije. Ovom prilikom najavili su prezentaciju Studije izvodljivosti i Poslovnog plana za Poslovno-preduzetnički centar i inkubator u Gradu Loznica, koja će se održati u Loznici u utorak, 26.9.2023. godine.

Završena studijska  posjeta “Razmjena iskustava i dobrih praksi sa sličnim poslovnim centrima i inkubatorima”

Završena studijska posjeta “Razmjena iskustava i dobrih praksi sa sličnim poslovnim centrima i inkubatorima”

Članovi i članice Projektnog i Prekograničnog savjetodavnog tima na projektu NESESER ( Newly established Start-up Enterprise SERvices) boravili su u periodu od 11. do 15. septembra 2023. godine u BiH, Hrvatskoj i Srbiji u okviru studijske posjete “Razmjena iskustava i dobrih praksi sa sličnim poslovnim centrima i inkubatorima”. Riječ je o projektu koji se realizuje u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina koji sufinasira Evropska unija, a realizuju Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije – IRI, dok je ugovorno tijelo Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.
Prema riječima zajedničke projektne menadžerice Indire Muharemović bila je ovo prilika da se 15 učesnika i učesnica putovanja upoznaju s radom nekih od najuspješnijih poslovnih centara i inkubatora u Mostaru, Banja Luci, Osijeku, Vinkovcima i Novom Sadu.
“Studijsko putovanje započeli smo posjetom Tehnološkom parku INTERA Mostar čije nas je rukovodstvo upoznalo sa svojom djelatnošću rada. Kažu da funkcionišu po principu da se finansiraju u prosjeku od 60% prodajom shodno komercijalnim uslugama i 40% finansiranjem od strane projekata. U usluge koje primaju za kompanije čine: obuke za upravljanje CNC mašinama, izdavanje coworking prostora, edukacije i slično. Industrije i djelatnosti na koje je stavljen fokus su tehnološke djelatnosti, kao i dio tehnoloških koji je srodan IT industriji i digitalnom marketing”, pojasnila je zajednička menadžerica Muharemović.
Prema njenim riječima studijsko putovanje nastavljeno je posjetom Inovacionom centru ICBL Banja Luka, koji je registovan kao fondacija i funkcioniše kao krovna organizacija sa sistemom dvojnog knjigovodstva. Finansiranje dobija od tri strane: Vlade Republike Srpske, Grada Banja Luka i samofinasiranjem od strane centra. Procenat finansiranja Vlade i Grada Banja Luka iznose do 45%, dok su ostali prihodi od kojih se finansiraju sopstveni i to u vidu usluga koje se naplaćuju kroz neformalne edukacije, organizovanje događaja i konferencija i projektni menadžment. Edukacije koje održavaju su na teme ženskog preduzetništva, digitalnog marketinga, agilnog menadžmenta, B2B-a, finansijskog inkubatora, IT prekvalifikacija, poslovnog planiranja, te, influenser marketinga koji tek treba da se uvede u praksu.
Tokom studijske posjete upriličen je obilazak Poduzetničkog inkubatora BIOS Osijek, koji je registovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću, ali opremljen kompletno iz fondova Evropske unije. Usluge koje pruža inkubator, sa kapacitetom od 100 korisnika, su sledeće: izdavanje prostora, usluge savjetovanja i poslovno planiranje, podrška IT sektora, iznamljivanje coworking prostora, te razne usluge u inovacionom laboratoriju svojim stanarima. Učesnici i učesnice studijske posjete upoznali su se s uslugama koje ovaj inkubator pruža svojim stanarima i u domeni nižih troškova, subvencionisanja cijene zakupa i podrške razvoju tehnoloških rješenja. Posjeta Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci, koji je registovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću funkcioniše uglavnom tako što se finansira od strane Grada Vinkovaca. Osim izdavanja prostora po jako prihvatljivim uslovima, zaduženi su za održavanje raznih edukacija i implementaciju raznih projekata. Djelatnosti kojima se bave stanari su iz oblasti projektiranja, digitalnog marketinga, građevinarstva, alternativne medicine i IT industrije. Udio u inkubatoru je 12 preduzetnica i 17 preduzetnika.
Na kraju studijskog putovanja učesnici i učesnice su se upoznali s radom Poslovnog inkubatora Novi Sad, koji je osnovan kao neprofitna organizacija , a čije finansiranje podrazumijeva pokriće operativnih troškova iz javnih sredstava. Ovaj inkubator stanarima pruža korišćenje prostora, konsalting, usluge knjigovodstvene agencije, pravne savjete, predinkubacija, usmjeravanje na druge programe.
Sumirajući kompletno studjisko putovanje menadžer za razvoj projekata Siniša Borota istaknuo je da je studijska poseta bila vrlo efektivna i od veliko značaja za članove projektnog tima. Posebno je naveo da su stečene vještine i razmjena znanja od strane predstavnika poslovnih inkubatora bila ključna za uspostavljanje osnove za buduće formiranje dva poslovna inkubatora, jedan u Brčko distriktu BiH i drugi u Gradu Loznica.
“Svaki predstavnik poslovnog inkubatora je članove projektnog tima edukovao na koje sve načine različite vrste poslovnih inkubatora iz odabranih lokacija su formirani i funkcionišu kao organizacija. Novostečena znanja koja do sada članovi projektnog tima nisu posedovali se, između ostalog, ogledaju u upoznavanju sa različitim vrstama usluga koje poslovni inkubatori pružaju svojim stanarima i drugim zainteresovanim stranama. Ocenjuje se uspešnost studijske posete i na osnovu primera dobre prakse stečene su sve potrebne kompetencije za formiranje poslovnih inkubatora na odabrane dve lokacije”, poručio je Borota.

PRVI RADNI SASTANAK NA PROJEKTU  PREKOGRANIČNE SARADNJE  SRBIJA - BOSNE I HERCEGOVINE „NESESER"

PRVI RADNI SASTANAK NA PROJEKTU PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJA - BOSNE I HERCEGOVINE „NESESER"

Podsticanje prekograničnog, zajedničkog ekonomskog potencijala za samozapošljavanje kroz unaprjeđenje preduzetničkog okruženja za mlade i novoosnovane kompanije koje vode žene je generalni cilj ovog projekta.

LOZNICA, Razvojno-garantni fond Brčko distrikt BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije održali su uvodni radni sastanak na projektu „NEwly established Start-up Enterprise SERvices - NESESER“. Projekat se implementira u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

U Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću organizovan je prvi radni sastanak partnera na Projektu. U okviru sastanka partneri su razgovarali o detaljnom planu aktivnosti za prvu godinu implementacije projekta, logičkom okviru, kao i planu vidljivosti i komunikacije.

Na početku sastanka svim prisutnima se obratila zajednička projektna menadžerka Indira Muharemović koja je istakla: „Projekti podrške preduzetništvu i razvoj startup biznisa prioritet su u radu Vlade Brčko distrikta BiH i Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH. Ovaj projekat, kojim će se podržati minimalno deset biznisa u Brčkom, je u potpunosti usklađen sa prioritetima i mjerama Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021 – 2027. i Strategijom za mlade Brčko distrikta BiH 2022 – 2026. Projekti ovakvog tipa će biti prioritet u radu i u narednom periodu“.

Zatim se obratio zamjenik gradonačelnika Loznice, Marko Vidić, i istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da u ime Grada Loznice pozdravi partnere iz Brčko distrikta BiH kao i predstavnike Instituta za razvoj i inovacije i da svima poželi dobrodošlicu na prvi zajednički sastanak u okviru projekta prekogranične saradnje koji partneri realizuju zajedno. „Verujem da ćemo kroz ovaj projekat zajednički
poboljšati kvalitet života svih naših sugrađana. Želim nam svima uspešan rad sa
nadom i željom za uspešnu saradnju, prvenstveno u realizaciji ovog projekta, ali i da u budućnosti prevaziđemo okvire ovog projekta i našu saradnju produbimo i proširimo i na druge oblasti“, rekao je Vidić.

Nakon njegovog obraćanja direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović iskazao je zadovoljstvo zbog prilike da Institut radi na implementaciji ovog projekta na lokalnom nivou, i da da doprinos daljem razvoju Grada Loznice i Brčko Distrikta. „Veliko je zadovoljstvo određena znanja stečena na međunarodnim projektima staviti na raspolaganje kolegama i koleginicama iz Grada Loznice i Distrikta Brčko, a sve u
cilju razvoja preduzetništva“, rekao je Jevtović.

Projektni partneri radiće i na intenziviranju susjedskih odnosa, stvaranju održivih partnerstava za društveno-ekonomski razvoj i otklanjanju prepreka ekonomskom prekograničnom razvoju. Uspostaviće se pozitivan uticaj EU na BiH i Srbiju u jačanju regionalne saradnje, izgradnje regionalne stabilnosti i unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa, ali i podsticanju klime pogodne za ostvarivanje svih potencijala.